Overblog Follow this blog
Edit post Administration Create my blog

Bơ chay - Vegan Butter

Sau đây là một số cách làm bơ thực vật (hay còn gọi là bơ thuần chay, bơ chay, magarine) từ cách làm đơn giản nhất đến phức tạp nhé các bạn.

1 - Cách làm bơ chay đơn giản nhất là từ cùi dừa như công thứ ở : Bơ dừa. Bạn chỉ cần xay nhuyễn dừa nạo sợi ra là đã có bơ chay tinh khiết và tốt cho sức khỏe.

2 - Cách làm tiếp theo là của RawVeganista dùng dầu dừa tinh khiết, dầu oliu và muối. Công thức như sau:

  • 16 thìa canh dầu dừa tinh khiết (khoảng 2,3 dl)
  • 2 thìa canh dầu oliu
  • 1/2 thìa cà phê muối biển (hoặc hơn chút nếu thích)
  • 1/8 thìa cà phê bột nghệ (hoặc ít hơn)

Cho tất cả vào máy xay quay thật đều một lúc là được. Đổ ngay ra hộp hoặc lọ để bơ nguội rồi cho vào tủ lạnh dùng dần.

3 - Công thức thứ ba là của JardinVegan:

  • 200 gr dầu dừa (làm lỏng ra)
  • 1,5 ml sữa đậu nành
  • 80 ml dầu oliu
  • 2 thìa cà phê léticine đậu nành
  • 1,5 thìa cà phê gomme de gam
  • 1/2 thìa cà phê muối biển
  • 1/2 thìa cà phê bột nghệ (hoặc bớt đi)

Cho tất cả vào máy xay nhuyễn đều rồi để nguội, cho vào tủ lạnh.

4 - Công thức tiếp theo của VeganBaking:

  • 4 thìa canh + 2 thìa cà phê sữa đậu nành
  • 1 thìa cà phê dấm táo
  • 1/4 + 1/8 thìa cà phê muối biển
  • 8 thìa canh + 1 thìa cà phê (130gr) dầu dừa (làm lỏng ra)
  • 1 thìa canh dầu canola hoặc dầu hoa hướng dương
  • 1 thìa cà phê lecitin đậu nành lỏng
  • 1/4 thìa cà phê xanthan gum

Trong một bát nhỏ, trộn sữa đậu nành, muối và dấm. Để khoảng 10 phút cho đến khi nó đặc.
Thêm tất cả các thành phần với nhau trong máy xay sinh tố, xay thật kỹ khoảng 2 phút.

Cho vào hộp rồi cho vào tủ đá trong 1h rồi để xuống ngăn lạnh. Bơ này có thể bảo quản trong ngăn lạnh trong 1 tháng, hoặc 1 năm trong ngăn đá.

************

There are many methods to make Vegan Butter. You can find here somes of them, from the easier one to the more complicate:

1 - The first one is the butter maked from fresh coconut meat in Chocolatecoveredkatie. You have just to put coconut meat in a blender and mix until smooth.

2 - The second way is presented by RawVeganista, maked with coconut oil and olive oil:

  • 1 Cup organic coconut oil.

• 2 Tbsp organic, extra virgin olive oil (first cold pressed).
• 1/2 tsp Celtic sea salt (or more, to taste)
1/8 tsp (or less) turmeric

-Blend all ingredients together in Vitamix at high speed, but be sure to keep from allowing the mixture to heat up (touching the sides of the carafe should help with monitoring any heat being generated during blend time).
-Place receptacle container into a bowl of ice water, then pour “butter” mixture in as soon as blending has finished (pouring it into a cold container will cause it to congeal quickly, which will keep the oil from separating from the salt and turmeric. Separation will kill this recipe, so please do be careful).

3 - This method is introduced in VeganBaking:

  • 3 Tablespoons + 1 teaspoon soy milk
  • 1 teaspoon apple cider vinegar
  • ¼ + 1/8 teaspoon salt
  • ½ cup + 2 Tablespoons + 1 teaspoon unrefined coconut oil, melted
  • 1 Tablespoon canola oil, safflower oil or sunflower oil
  • 4 teaspoons amber agave syrup
  • 1 teaspoon liquid soy lecithin -or- liquid sunflower lecithin -or- 2 ¼ teaspoons soy lecithin granules
  • ¼ teaspoon xanthan gum

-Curdle the soy milk: Place the soy milk, apple cider vinegar and salt in a small cup and whisk together with a fork. Let it sit for about 10 minutes so the mixture curdles.
-Mix the Vegan Butter ingredients: Melt the coconut oil in a microwave so it's barely melted and as close to room temperature as possible. Measure it and add it and the canola oil to a food processor. Making smooth vegan butter is dependent on the mixture solidifying as quickly as possible after it's mixed. This is why it's important to make sure your coconut oil is as close to room temperature as possible before you mix it with the rest of the ingredients.
-Transfer the Vegan Butter to a mold so it solidifies: Add the soy milk mixture, soy lecithin and xanthan gum to the food processor. Process for 2 minutes, scraping down the sides halfway through the duration. Pour the mixture into a mold and place it in the freezer to solidify. An ice cube mold works well. The vegan butter should be ready to use in about an hour. Store it in an airtight container in the refrigerator for up to 1 month or wrapped in plastic wrap in the freezer for up to 1 year. This recipe makes 1 cup (215 grams), or the equivalent of 2 sticks Coconut Vegan Butter.

*Somes réferences for your Homemade Vegan Butter:

Tag(s) : #Bơ thực vật - Vegetable Butter, #Magarine, #Bơ thuần chay - Vegan Butter, #Dừa - Coconut, #Dầu ăn thực vật - Vegetable Oil

Share this post

Repost 0
To be informed of the latest articles, subscribe: